21 nov

Gratis e-book: Beginnen met WordPress

WordPress is een geweldig systeem. Het biedt miljoenen mensen en bedrijven de kans om zelf te publiceren op internet.
In mijn werk heb ik vaak te maken met WordPress, zowel als adviseur in mijn rol als trainer. Hierdoor ken ik de vragen die bij beginnende WordPress gebruikers leven goed.

Om nieuwe gebruikers te helpen bij het starten met WordPress heb ik dit E-book geschreven. Lees verder

30 aug

Vishing (2)

Er komen steeds meer meldingen van telefonische hacking: Vishing. De politie noemt het ‘telefoonskimmen’. Ruim een half jaar geleden wijdde ik hier al een stukje aan, waarin ik waarschuwde voor deze vorm van oplichting.
In de kern is Vishing een babbeltruc die wordt gecombineerd met technische mogelijkheden van internet. Dankzij VOIP zijn belkosten nihil en telefoonnummers zijn online beschikbaar. Er bestaan programma’s waarmee je als gebruiker anderen de macht over jouw computer kunt geven. Dat is heel prettig als je er zelf niet uitkomt en een expert op afstand je kan helpen. Maar erg gevaarlijk als je -goed van vertrouwen- een internetcrimineel jouw computer laat besturen.

Wat te doen?

Als je gebeld wordt doe dan het volgende:

  • noteer de gegevens. Tijd, (bedrijfs)namen, telefoonnummer
  • als er geen telefoonnummer in beeld komt, vraag dan of je later terug mag bellen
  • geef geen persoonlijke informatie of informatie over uw computer
  • poeier ze af

Melding of aangifte?

Als je niet bent ingegaan op de hackers en ze dus ook jouw computer niet hebben overgenomen, kun je géén aangifte doen. Maar het is wel belangrijk dat je een melding doet! Pas bij voldoende meldingen kan de politie dit nader onderzoeken. Als er dan verdachten zijn, kan je gevraagd worden je melding alsnog in een aangifte om te zetten.
Ben je wel echt slachtoffer geworden, doe dan altijd aangifte.
Zowel melding als aangifte begint met een telefoontje naar 0900-8844.

Filmpje!

Vandaag trof ik dit filmpje op Youtube aan waar een journalist ver meegaat met de wensen van de hackers. We zien hoe zijn computer wordt overgenomen en wat het uiteindelijke doel van de hackers is: zijn creditcardgegevens.

13 apr

Bestanden op je iPad zetten

Het is mooi speelgoed, zo’n iPad, maar sommige dingen zijn onnodig ingewikkeld. Zo is het bijvoorbeeld niet eenvoudig om bestanden erop te zetten. Zeker als je iPad het enige Apple-ding is wat je hebt (zoals in mijn geval).
Er is wel een aantal appjes waarmee je bestanden op je netwerk kunt zoeken, maar die zijn vaak duur of instabiel. Bovendien heb je dan het bestand nog niet op je iPad. De oplossing die voor mij het beste werkt is Dropbox. Dat heeft bovendien nog wel een paar voordelen. Lees verder

13 dec

Helder lezen zonder reclamebanners

Al enige tijd maak ik gebruik van Evernote. Een programma waarmee ik notities kan maken en terugvinden op ipad, computer en zelfs telefoon. Maar sinds een paar weken hebben ze iets nieuws bij Evernote: Clearly.

Evernote Clearly is een uitbreiding voor je Chrome Browser en doet precies wat de naam belooft: het maakt zaken helder. Lees verder

09 feb

Google Buzz: what’s happening?

En ineens was daar Google Buzz. Apple achtige presentatie op live video, maar dan heel klein in een gymzaaltje of zo.

Launch Google BuzzWat Buzz is? Volgens Menno Lanting het kleine zusje van Wave. Volgens mij is het een serieuze poging van Google om in 1 klap de Social Media marktleider te worden.

Als ik de presentatiefilm goed begrepen heb, leest Google zelfstandig alle voor jou interessante Tweets, FaceBook status updates, foto’s en nieuwtjes uit en presenteert dit alles in je GMail inbox. Dat heb ik inmiddels al mogen ervaren. In de anderhalf uur dat het actief is heb ik al een stuk of 10 berichten ontvangen. En dat terwijl 90% van de internetpopulatie er nog niet van gehoord heeft, laat staan er actief mee werkt.  Lees verder

23 okt

Tech Talk: Geotagging

Geotagging a map

Waar zitten uw klanten?

Gisteren vroeg een bevriende wijnimporteur hoe je een adresboek converteert naar KML. Ik las het verkeerd, en omdat ik wel wat van XML afweet, stak ik mijn vinger op. KML is het bestandsformaat waarmee je punten en routes op een kaart van Google kunt zetten.

De importeur had een Google adressenbestand en door dat op Google maps te zetten, kon hij die betreffende kaart in de auto gebruiken voor zijn navigatie. Boeiend hoe alles toch weer in elkaar grijpt.

Hieronder een beschrijving van wat en hoe.

Lees verder