28 mrt

Drie Sociale Media tips voor nieuwe raadsleden

Dag raadslid,

Gefeliciteerd met je verkiezing! Of je nou bij een lokale partij, D66, de PvdA of de VVD zit, je mag de komende vier jaar vergaderen, besluiten nemen, compromissen sluiten en heel veel stukken lezen. En dat doe je omdat het belangrijk is.

Je zult waardering ontmoeten, zowel positief als negatief. Je zult feedback krijgen, en dat kan ook in de vorm van een stilte zijn. En na een jaar of vier gaat de kiezer weer naar de stembus en wordt je herkozen. Of niet. Lees verder

09 jun

Hokjes

Vandaag is het zover. Stemmen. Na een eindeloze campagne waarin het om maar één ding leek te gaan: hokjes.

Hoe duw ik een ander zo effectief mogelijk in een hokje? Sommigen gingen gedwee in hun eigen hokje, zo kroop Wilders in het immigratiehokje, Rita in het Calimerohokje en Marianne in het kippenhok. Rutte verzette zich ertegen dat media en links hem in het hokje ‘niet-sociaal’ wilden drukken, terwijl hij zelf meer in het hervormingshokje wil zitten. Maar daar waren Femke en Alexander al gaan zitten.

Wel lekker trouwens, die hokjes. Makkelijk, overzichtelijk en ook wonderwel van toepassing. Zodadelijk ga ik een hokje in om een hokje in te kleuren.

Vanavond is het feest in de Groninger Poelestraat. Iedere partij heeft zijn eigen café waar gevierd dan wel getreurd wordt. Als de verkiezingen geweest zijn, is het tijd om allemaal weer uit je hok te komen en bij elkaar te gaan buurten. Lijkt me een goed begin van een nieuwe periode. Ik doe een paars overhemd aan, vinden de buren vast leuk.

02 mrt

Stemmingmakerij

Gisteren was ik in het TV Noord programma de Stemmingmakerij. Ik was uitgenodigd omdat ik zo leuk aan het twitteren en bloggen ben, en stond naast een PvdA-er die met een liedje voorkeursstemmen hoopt binnen te slepen.

Presentatrice Eva Hulscher vroeg zich vertwijfeld af: “Waar ligt de grens? We hebben een webpoliticus, zingen, posters met blote borsten, taarten voor de zoveelste stemmer…” Een mooi rijtje om in te staan, al zeg ik het zelf. Lees verder

16 feb

Online communiceren met kiezers

Laat ik beginnen met een vriendelijk woord voor de NOS. Na het akkefietje van gisteren hebben ze aangetoond dat ze luisteren naar wat er op Twitter gezegd wordt. Het resultaat is straks in het 8-uur nieuws hieronder te zien.

Naar blijkt hebben veel lokale politici moeite met de nieuwe communicatiemiddelen, ‘Social Media’ zoals het genoemd wordt. De sleutel van succes bij Social Media ligt in de dialoog. Het gesprek aangaan met je online relaties. Het is geen kwestie van alleen maar zenden, maar ook ontvangen.
En het medium kies je zelf. Als je prettig en ad rem communiceert in korte zinnen, ga dan twitteren. Discussieer je liever in groepsverband, bekijk dan LinkedIn eens wat beter. Meer een prater dan een schrijver? Kijk eens naar YouTube. Het is eenvoudiger dan u denkt.

Online gelden dezelfde waarden die een politicus in het gewone leven ook hoort te respecteren. Luisteren naar de burger, duidelijk en eerlijk zijn over je visie. Dat geldt natuurlijk niet alleen in campagnetijd, maar dat geldt nog veel harder daarbuiten.

Verder verwijs ik u natuurlijk graag naar onze VVD campagnesite. Daar staat te lezen wat we in Menterwolde willen doen. Speciale aandacht vraag ik voor een dringend dossier: de supermarkt in Zuidbroek. Hierover morgen meer bij Hart van Nederland…

15 feb

NOS Randstadclub

Telefoon. “Hallo, met de NOS. Spreek ik met Marc Hesp, webpoliticus?” Ik lach. Ja daar spreekt ze mee.
“We willen een item maken over hoe u internet inzet in uw campagne en daarvoor willen we langskomen voor een interview. Kan dat vanavond?” In mijn hoofd verschuif ik de afspraken die ik heb. Landelijke radio, een opname voor morgenochtend. Dit soort kansen, daar doe je het voor.

“Mooi, dan komt Colette van Nunen vanavond 19:00 bij u langs.” Nou, prima, ik zal zorgen dat de koffie klaar staat. Dus afspraken ook buiten m’n hoofd verzetten, vrouw bellen. Leuk, op de radio als expert praten over online campagnevoeren. Precies mijn ding.

Uurtje later: telefoon. “Hallo nog even met de NOS. Het spijt me, maar we vinden het toch te ver weg. We hebben zoiets ook dichterbij in Utrecht gevonden”

Gelukkig was er ook nog een telefoontje van SBS 6. Die komen wel, woensdag. Maar vanuit Hilversum, de door alle Nederlanders gesponsorde omroepclub, zal het wel stil blijven. Want Groningen is alleen interessant als er ze kunnen laten zien hoe erg die regio er aan toe is. Voor het moois buiten de Randstad heeft de NOS geen oog.

12 feb

De mooie kant van politiek

Veel mensen wisten niet dat er gisteren een zeer belangrijke beslissing viel in het Europees parlement. De regeringsleiders hadden er al mee ingestemd dat de Verenigde Staten toegang kregen tot bankgegevens van Europeanen. Dit onder de noemer ‘Terrorismebestrijding’.

Jeanine Hennis-Plasschaert

Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert vond dat hier de privacy van Europese burgers op het spel stond en heeft zich heel hard gemaakt tegen dit besluit. En met succes. Dat is geweldig. Maar waar ik de lezer even op wil wijzen zijn de beelden van het journaal.

Ambtelijke molens draaien traag en ertegen vechten is als vechten tegen de bierkaai. In de politiek zijn er maar weinig overwinningen te vieren. Maar als het dan lukt, dan ziet dat er zo uit:

Get Microsoft Silverlight

Prachtig, die ovatie, die beleving. Ontroering in de politiek. Het is er nog, zelfs in dat verre Brussel.

Jeanine is een hartstochtelijk Twitteraar en ik raad iedereen aan om haar te volgen. Want waar overheidscampagnes falen, weet zij wél hoe ze ‘Europa’ bij haar volgers brengt: door direct contact met mensen via Twitter en Facebook.

26 jan

Vechten tegen windmolens

Wouter Bos vindt dat modern kapitalisme de samenleving ontwricht en pleit voor een ”opvoeding tot burgerschap en een aan het algemeen belang dienstbare elite”. Heeft hij -behalve kilo’s boter op ’t hoofd- een punt? Als minister van financiën heeft Bos het voortouw genomen in de bestrijding van de crisis, met als prachtig voorbeeld ABN AMRO.

De bank die door mijnheer Rijkman Groenink vakkundig naar de afgrond is geleid. Na jaren van zwalkend mondiaal aankoopbeleid heeft Rijkman Groenink de raad van Commissarissen duidelijk gemaakt dat zijn groeistrategie gefaald had. Er zat maar een ding op: de boel verkopen. Heel Nederland was getuige van hoe subtiel en soepel deze verkoop liep. Treurig eindresultaat: Wouter Bos heeft de bank voor €66 miljard gekocht en vond het wel grappig om als Sociaal-Democraat eens een bank te kopen.

Bij ABN AMRO werken -in Nederland- zo’n 27.000 mensen. Het aantal ZZP-ers en kleine zelfstandigen in Nederland bedraagt ongeveer 1 miljoen. Het MKB in Nederland is een continue bron van innovatie, de belangrijkste innovatie van de bank bestaat uit onbegrijpelijke financiële producten, gebaseerd op het doorverkopen van hypotheken. De bank waar de falende topman €30,3 miljoen meekreeg, is door de staat met € 66 miljard in het zadel gehouden, de ZZP-er in nood is aangewezen op bijstand of voedselbank. Lees verder

19 nov

De blik van de media

Gisteren waren er verkiezingen in Oldambt, de nieuwe gemeente in Oost-Groningen.

Uiteraard een reden voor de regionale media om stevig uit te pakken. Als verslinder van nieuws, kijk ik graag op meerdere media en daar was iets opvallends te zien.

De berichtgeving op het Dagblad van het Noorden had als kop: ‘PvdA grootste in Oldambt’. Het zelfde onderwerp werd bij RTV Noord gepresenteerd als ‘Zwaar verlies voor PvdA in Oldambt’.

Nieuwsgierig geworden, bekeek ik beide videootjes eens, die erbij gepubliceerd waren. De vraag drong zich aan me op: Hebben we het hier over dezelfde verkiezingen?
Lees verder

04 nov

Krimp in Oost-Groningen

Al weken ruist het gevreesde K-woord door de provincie: Krimp.

Get Microsoft Silverlight

Nieuwsuitzending over krimp.

Elk ambitieus project kan door tegenstanders eenvoudig in de kiem gesmoord worden door eens langs de neus weg te vragen: ‘Maar, heeft u wel rekening gehouden met de Krimp?’

Elsevier en Radio 1 pakten al flink uit met hun reportages over Krimp in Groningen en op 3 november ruimde het 8 uur journaal maar liefst 2:20 in om om de Krimp in Oost-Groningen te belichten. (zie video)

‘Daar word je toch bang van?’ zei mijn buurvrouw vanmorgen.

Ze heeft een punt. Op het moment ligt de nadruk enorm op de bedreigingen, ik zoek liever naar de kansen.

Lees verder