16 feb

Stoom en kokend water

Deze week opende in ons dorp een nieuwe supermarkt de deuren. Het dorp heeft er jaren op moeten wachten door allerlei politiek gesteggel. In oktober 2009 stond ik met vijf anderen in de rij om in een overvolle raadszaal in te spreken over dit onderwerp. Het was het sluitstuk van een campagne vanuit de bevolking om deze supermarkt in het centrum van Zuidbroek te krijgen. Lees verder

16 jun

Legale oplichterij?

Kompaan Frits Alma wees me op een nieuwe site: Bidfun.nl
Het principe is simpel: je kunt bieden op gave producten zoals iPads, camera’s en gsm telefoons. Het bieden gaat iedere keer met 1 cent verhoging, ofwel 1 punt. Die punten kun je kopen, ze kosten tussen de 60 en 75 cent.
De tijd dat je kunt bieden wordt met elk bod verhoogd met twintig seconden, dit gebeurt ook als zogenaamde biedrobots een bod plaatsen.

Stel: je hebt 10 keer geboden op een camera en ‘m uiteindelijk kunnen kopen voor €30,-. Je hebt dan €37,50 betaald voor een camera van €900,-. Goeie deal, toch?

Nu even rekenen wat dit de mensen achter de site heeft opgeleverd.
Er is 3000 keer geboden op die camera. Stel dat een derde daarvan door robots is gedaan, dan blijven er 2000 biedingen over, a gemiddeld zo’n  €0,70 =  €1400,-
Dat is dus €500 winst over één verkoop. Dat noem ik een woekerwinst.

Nou ben ik geen jurist, maar dit stinkt. Gezien de producten die aangeboden worden, kun je je afvragen of de doelgroep deze berekeningen ook maakt. Is dit een biedingswebsite, of een ordinair kansspel? Daarbij is volstrekt onduidelijk wat de waarschijnlijkheid is dat een robot je limiet probeert op te schroeven.

Toch maar even mijn volksvertegenwoordiger op dit gebied op de hoogte gebracht. Benieuwd hoe die ertegenaan kijkt.

30 aug

Econoom Rifkin over revolutie

Via Twitter kwam ik vandaag bij deze video. Het interview begint met enig doemdenken en bangmaken, maar als je daar doorheen luistert, ontspint zich een verhaal dat hout snijdt.
Over een historische samenkomst van een communicatierevolutie en de noodzaak tot innovatie in economie en energie. Volgens mij is innovatie meestal gedreven door noodzaak, dus als de beslissers deze noodzaak ook zien, dan kon er nog wel eens iets bijzonders gebeuren.
Het interview duurt bijna een half uur, na afloop kunt u hier een bestelling plaatsen. Lees verder

19 aug

De Blauwe Roos

Vooropgesteld: ik ben geen planoloog. Misschien is dat wel de reden dat ik de nieuwe rotonde bij Winschoten maar niet begrijp.

Vroeger was het zo eenvoudig. Je reed de afrit van de A7 af, kwam bij een voorrangskruising en sloeg rechtsaf naar Winschoten.
Tegenwoordig werkt het anders.

  1. Neem de afrit, aan het einde een haakse bocht naar links
  2. Steek de snelweg over via het nieuwe viaduct
  3. Neem een stukje rotonde
  4. Steek de snelweg opnieuw over, ditmaal via het oude viaduct

U leest het goed, 2 keer dezelfde snelweg over om een pracht van een rotonde te kunnen bekijken. Het is dan ook een plaatje. Water en moeras rondom schitterend gemetselde ‘kademuren’. Hoog boven het verkeer torenen 3 nieuw geplante oude bomen. Een fietspad is vernuftig door het geheel verweven.

Om dit wonder van moderne wegenbouw optimaal te benutten worden een paar verkeersstromen twee keer over de snelweg geleid, ook al was dat vroeger niet eens 1 keer nodig. Speciaal hiervoor zijn er naast het bestaande viaduct twee nieuwe viaducten gebouwd.

Jammer alleen dat een paar bochten zo haaks gemaakt zijn dat lange vrachtwagens een tiental kilometer moeten omrijden, maar een kniesoor die daarop let.

Noem mij maar een kniesoor, maar ik vraag me af welke bestuurder de goedkeuring heeft gegeven om 4 miljoen euro belastinggeld aan dit gedrocht te besteden. Nog afgezien van het omrijden, de verwarring en de onnodige opsmuk, werkt de rotonde beroerd. Volgens het DvhN leidt het zelfs tot een chaos.

De trend om elke voorrangskruising in Nederland te vervangen door rotondes is al jaren aan de gang. Het is ingegeven door een vergaande vorm van risicomijdend gedrag bij onze bestuurders. Risico is eng en moet ten allen tijde vermeden worden, koste wat het kost. Er komt een tijd dat jonge Nederlandse automobilisten niet meer in het buitenland mogen rijden, omdat ze nooit geleerd hebben hoe een kruising werkt.

Nou ben ik dus geen planoloog, maar volgens mij hoort een rotonde een middel te zijn om een verkeerssituatie te verbeteren. Hier in Oost-Groningen lijkt de rotonde een doel te zijn, een prestigeobject. Het ding heet de Blauwe Roos, maar van mij mag het de naam krijgen van de verantwoordelijk bestuurder. Dan is het in ieder geval duidelijk wie er zo kwistig met onze belastingcenten strooit.

22 jul

Vakantie

Eindelijk. Vakantie.

Lekker ertussenuit naar de Eiffel. Niet zo lang, ik ben geen vakantievierder.

Gewoonlijk vraag ik mijn netwerk om leestips voor de vakantie. Maar vandaag geef ik wat leestips weg.
Als heel Nederland dit even leest en erover nadenkt, dan kom ik vast in een fijner land terug.

Klik, klik, klik en klik.

Waar dit over gaat? Nou, hierover.

15 feb

NOS Randstadclub

Telefoon. “Hallo, met de NOS. Spreek ik met Marc Hesp, webpoliticus?” Ik lach. Ja daar spreekt ze mee.
“We willen een item maken over hoe u internet inzet in uw campagne en daarvoor willen we langskomen voor een interview. Kan dat vanavond?” In mijn hoofd verschuif ik de afspraken die ik heb. Landelijke radio, een opname voor morgenochtend. Dit soort kansen, daar doe je het voor.

“Mooi, dan komt Colette van Nunen vanavond 19:00 bij u langs.” Nou, prima, ik zal zorgen dat de koffie klaar staat. Dus afspraken ook buiten m’n hoofd verzetten, vrouw bellen. Leuk, op de radio als expert praten over online campagnevoeren. Precies mijn ding.

Uurtje later: telefoon. “Hallo nog even met de NOS. Het spijt me, maar we vinden het toch te ver weg. We hebben zoiets ook dichterbij in Utrecht gevonden”

Gelukkig was er ook nog een telefoontje van SBS 6. Die komen wel, woensdag. Maar vanuit Hilversum, de door alle Nederlanders gesponsorde omroepclub, zal het wel stil blijven. Want Groningen is alleen interessant als er ze kunnen laten zien hoe erg die regio er aan toe is. Voor het moois buiten de Randstad heeft de NOS geen oog.

26 jan

Vechten tegen windmolens

Wouter Bos vindt dat modern kapitalisme de samenleving ontwricht en pleit voor een ”opvoeding tot burgerschap en een aan het algemeen belang dienstbare elite”. Heeft hij -behalve kilo’s boter op ’t hoofd- een punt? Als minister van financiën heeft Bos het voortouw genomen in de bestrijding van de crisis, met als prachtig voorbeeld ABN AMRO.

De bank die door mijnheer Rijkman Groenink vakkundig naar de afgrond is geleid. Na jaren van zwalkend mondiaal aankoopbeleid heeft Rijkman Groenink de raad van Commissarissen duidelijk gemaakt dat zijn groeistrategie gefaald had. Er zat maar een ding op: de boel verkopen. Heel Nederland was getuige van hoe subtiel en soepel deze verkoop liep. Treurig eindresultaat: Wouter Bos heeft de bank voor €66 miljard gekocht en vond het wel grappig om als Sociaal-Democraat eens een bank te kopen.

Bij ABN AMRO werken -in Nederland- zo’n 27.000 mensen. Het aantal ZZP-ers en kleine zelfstandigen in Nederland bedraagt ongeveer 1 miljoen. Het MKB in Nederland is een continue bron van innovatie, de belangrijkste innovatie van de bank bestaat uit onbegrijpelijke financiële producten, gebaseerd op het doorverkopen van hypotheken. De bank waar de falende topman €30,3 miljoen meekreeg, is door de staat met € 66 miljard in het zadel gehouden, de ZZP-er in nood is aangewezen op bijstand of voedselbank. Lees verder