18 dec

Instagram verkoopt mijn foto’s

Vanochtend las ik een blog op NOS. Instagram, de geliefde filtered-foto-sharing-tool gaat de foto’s van zijn gebruikers verpatsen. Adverteerders kunnen de foto’s kopen en de winst verdwijnt in de diepe zakken van Instagram zelf. Die van Mark Zuckerberg dus, want hij nam Instagram over.

Is dat erg?

Ik heb de foto’s gemaakt en met jullie gedeeld omdat ik daar zin in had.

Noorderhaven, GroningenGier boven RemuzatSurfers bij Makkum Omdat ik een mooie zonsondergang zag boven de Noorderhaven en dat magische moment wilde delen met mijn twittervolgers.
Omdat ik een gier op de gevoelige plaat wist vast te leggen en die prachtige zweefvlucht wilde laten zien.
Omdat ik genoot van de spectaculaire surfers op het groene IJsselmeer. Dat heb ik niet gedaan om er geld aan te verdienen.

Instagram maakte mijn foto’s mooier en maakte het mogelijk dat ik het met jullie kon delen. Daar hoefde ik niets voor te betalen. Tot nog toe dan. Nu betaal ik met de kans dat zij mijn foto’s kunnen verkopen. Daarmee zijn mijn foto’s niet verdwenen van Instagram (daar zou ik wel bezwaar tegen maken). Het is een verdienmodel wat best valt te verdedigen. De aandeelhouders willen immers ook wel wat geld terugzien.

Share alike

Nee, ik vind het niet erg als mijn Instagram foto’s door anderen worden gebruikt. Als een restaurant aan de Noorderhaven mijn foto wil gebruiken is dat prima. Als de VVV van Remuzat mijn gier-foto op de site zet vind ik dat leuk.

Beschouw dit blog maar als toestemming: Als u een van mijn Instagram foto’s wil gebruiken, ga uw gang. Eigenlijk heb ik daarbij maar een voorwaarde: dat u mijn naam erbij zet als erkenning dat ik de foto heb genomen. Voor foto’s waar andere voorwaarden voor gelden, maak ik wel gebruik van Flickr.