Een belangrijk onderdeel van je blog zijn de reacties die bezoekers op je artikelen kunnen achterlaten. Het geeft je de kans om met je publiek in gesprek te zijn. Maar tegelijkertijd is de commentaarfunctie een open deur voor spam.
Spammers gebruiken geautomatiseerde scripts die het web afstruinen naar mogelijkheden om hun reclameboodschappen overal te plaatsen. Op jouw blog bijvoorbeeld. Met Akismet kun je deze spam tegenhouden.

Wat doet Akismet?

Simpel: iedere reactie wordt bij het plaatsen verstuurd naar de computers van Akismet en daar aan honderden tests onderworpen om te kijken of het deugt. Dat duurt slechts een seconde. Vervolgens geven die computers als antwoord een duimpje omhoog of omlaag. WordPress weet vervolgens of de reactie geplaatst moet worden, of in de grote spam-prullenbak thuishoort.

Hoe zet ik het aan?

Aksimet wordt standaard geïnstalleerd bij iedere WordPress installatie. Je zult de plugin wel moeten activeren en bovendien een API key invullen. Deze kun je ophalen op de website van Akismet.  Het is gratis voor persoonlijke en niet-commerciële blogs. Als klein bedrijf betaal je $5 per maand.

Kan ik de reactiemogelijkheid niet gewoon uitzetten?

Ja, dat kan wel. Daarmee los je het probleem van spam ook op. Maar je ontneemt jezelf en je bezoekers wel een kans om in gesprek te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *