De regio Winschoten was de laatste weken in de greep van een pyromaan. In enige weken tijd ontstonden in Winschoten meer dan 20 branden, voornamelijk in leegstaande panden. Met de aanhouding van Danny F. kwam daar een einde aan.

De vraag is natuurlijk of hij niet eerder had kunnen worden opgespoord. Immers, iedere boef laat sporen na, de kunst is om ze te vinden en juist te interpreteren.

Zo liet Danny ook een reeks aanwijzingen achter op zijn Twitter account. Tussen de retweets van flauwe moppen door twitterde Danny eigenlijk alleen over de branden. Opvallend is dat hij ook een foto retweet waar hij zelf op te zien is. Achteraf is het aan zijn timeline te zien dat hij bovenmatig geïnteresseerd was in de serie branden.

Datzelfde is ook het geval bij openbaar geweldplegers. Ik ken voorbeelden van jongelui die elkaar trots virtueel op de twitterschouders sloegen omdat ze iemand in elkaar geramd hadden. Analyse van hun timeline laat overal een patroon zien van drank, schelden op de politie en grenzeloze verveling. Maar ook dat is achteraf.

Sociale media bieden hier een kans aan politie en justitie om vroegtijdig boefjes in het oog te krijgen en vooral te houden. Als ze het voor elkaar krijgen om goede modellen te ontwikkelen waarmee twittergedrag geanalyseerd kan worden kunnen risicogevallen vroegtijdig op een twitterlijst komen. En die lijsten kun je vervolgens monitoren op indicatoren dat het uit de hand gaat lopen.

En wie weet wat voor ellende we daarmee kunnen voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *