18 okt

Click Like!

Click Like & Share! (and exploit a child)

Als je op Facebook zit, zie je regelmatig oproepen voorbijkomen om een foto te liken of delen. Daarmee laat je zien dat je pesten verwerpt, dierenmishandeling de wereld uit wil hebben of tegen kanker bent. De oproep speelt vaak in op je gevoel van altruisme.
Andere voorbeelden zijn de foto’s waarbij je een bepaald woord moet intikken als reactie, de suggestie wordt gewekt dat er dan iets bijzonders gaat gebeuren met een foto.

Waarom bestaan deze pagina’s en posts?
Het antwoord is simpel: omdat er geld aan verdiend wordt.

Iedere klik, iedere view, like of comment wordt door Facebook geregistreerd en zorgt ervoor dat de edgerank verhoogd wordt. (Dat is een algoritme waarmee de relevantie van berichten wordt bepaald, lees meer op Frankwatching)
Hoe hoger de edgerank, hoe groter de kans dat jij het ziet (en dus ook op like, comment of share gaat klikken).
Als een pagina voldoende likes en een hoge edgerank heeft, wordt deze gewoon online te koop aangeboden aan de hoogstbiedende.

Een voorbeeld wat de laatste weken rond ging, was een foto van een meisje met het syndroom van Down. Ze zou zich depressief voelen omdat ze zichzelf niet mooi vindt. Haar zeer aantrekkelijke ‘zusje’ vroeg daarom op Facebook of iedereen maar even op ‘Like’ wilde klikken om het tegendeel te bewijzen. Dat gebeurde ook miljoenen keren.

Er zijn dus gewoon huftertjes die een foto van een meisje met het syndroom van Down van het internet plukken en deze misbruiken om geld aan te verdienen. Het echte verhaal van het meisje is heel anders. De familie zelf vind het vreselijk wat er gebeurt, getuige dit bericht.

Dus in plaats van dat je een klein meisje een hart onder de riem steekt, of de strijd tegen kanker ondersteunt met je Like, ben je dit soort types aan het spekken. Klik hieronder maar op het facebook knopje als je daar ook niet meer aan meedoet.

via