13 apr

Bestanden op je iPad zetten

Het is mooi speelgoed, zo’n iPad, maar sommige dingen zijn onnodig ingewikkeld. Zo is het bijvoorbeeld niet eenvoudig om bestanden erop te zetten. Zeker als je iPad het enige Apple-ding is wat je hebt (zoals in mijn geval).
Er is wel een aantal appjes waarmee je bestanden op je netwerk kunt zoeken, maar die zijn vaak duur of instabiel. Bovendien heb je dan het bestand nog niet op je iPad. De oplossing die voor mij het beste werkt is Dropbox. Dat heeft bovendien nog wel een paar voordelen.

Dropbox is een dienst waarmee je bestanden kunt delen tussen verschillende apparaten, zoals je computer, je telefoon en dus ook je iPad of andere tablet.

[tabs slidertype=”left tabs”]

[tabcontainer]
[tabtext]Hoe werkt het?[/tabtext]
[tabtext]Wat kost het?[/tabtext]
[tabtext]Is het veilig?[/tabtext]
[tabtext]Hoe installeer ik het?[/tabtext]
[tabtext]Hoe krijg ik gratis meer ruimte?[/tabtext]
[tabtext]Wat kun je er nog meer mee?[/tabtext]

 

[/tabcontainer]

[tabcontent]

[tab]Je maakt een account aan en installeert het programma op je computer(s). Daarmee wordt een folder op je computer aangemaakt, de Dropbox Folder. Alles wat je hierin zet, wordt automatisch in je online opslag gezet.

Vervolgens installeer je de Dropbox app op je iPad of telefoon, waarmee je onmiddelijk toegang tot diezelfde bestanden hebt. (iPhone, Android, BlackBerry en zelfs Windows phone)

That’s all. Je hoeft alleen maar bestanden in het juiste mapje op je computer te zetten.[/tab]
[tab]Niks. Als je tenminste aan 2GB ruimte genoeg hebt. Wil je meer ruimte (wat met name voor bedrijven interessant is), dan kun je ervoor betalen. Voor een account van 50GB ben je $90 per jaar kwijt.[/tab]

[tab]Dropbox claimt zelf dat je bestanden veiliger opgeslagen zijn dan op de meeste thuiscomputers. Ze gebruiken immers vergelijkbare technieken als banken, zoals SSL en AES encryptie. Zolang je je wachtwoord voor jezelf houdt, zijn je bestanden goed beschermd. Een aandachtspunt hierbij is wel dat je zelf andere apps toegang tot je bestanden kunt geven, zoals een PDF reader.

De gebruiksaanwijzing voor het maken van kernwapens zou ik er niet op bewaren, maar voor de doorsnee gebruiker is het veilig genoeg.

Voor mensen die het naadje van de kous willen weten, is dit een zeer goed artikel:  economist.com/../internet_security[/tab]
[tab]Bij voorkeur via deze link. Als je dat doet, wordt ik beloond met extra ruimte op mijn dropbox account, dus dat is voor mij wel prettig.[/tab]

[tab]Je start als ‘Basic account’ met 2GB ruimte. Als je eenmaal zelf een Dropbox account hebt aangemaakt via deze link, zie je bovenaan in je scherm een linkje ‘Get free space!’

Klik daarop en dan vind je verschillende manieren om je vrienden op Dropbox te wijzen. Voor iedere nieuwe gebruiker die je aanbrengt word je beloond met extra opslagruimte tot een maximum van maar liefst 16GB.[/tab]
[tab]Met Dropbox kun je niet alleen bestanden delen tussen je eigen apparaten, je kunt mensen ook een linkje sturen naar een document wat je in je public folder hebt staan. Die folder is trouwens niet doorzoekbaar.

Bovendien kun je complete folders delen met andere gebruikers. Dat werkt bijzonder prettig als je met externe partijen moet samenwerken. Op deze manier kun je grote bestanden delen zonder telkens te hoeven mailen. Bovendien heeft iedereen altijd beschikking over de meest recente versie van een document.
De mobiele dropbox-apps hebben wat aardige functies. Zo wordt bijvoorbeeld iedere foto die ik met mijn telefoon maak automatisch erop gezet. Zo kan ik die direct op het grote scherm bekijken.

Tenslotte kun je er externe apps aan koppelen, zoals Office² of Penultimate, waardoor je rechtstreeks documenten kunt openen op je iPad. En daar ging het in eerste instantie om.[/tab]

[/tabcontent]

[/tabs]

Maak hier je eigen Dropbox account aan