16 feb

Stoom en kokend water

Deze week opende in ons dorp een nieuwe supermarkt de deuren. Het dorp heeft er jaren op moeten wachten door allerlei politiek gesteggel. In oktober 2009 stond ik met vijf anderen in de rij om in een overvolle raadszaal in te spreken over dit onderwerp. Het was het sluitstuk van een campagne vanuit de bevolking om deze supermarkt in het centrum van Zuidbroek te krijgen.

Video: Zuidbroek krijgt supermarkt in centrum

Tientallen mensen hebben zich toen ingezet om te voorkomen dat de overheid een verkeerde beslissing zou nemen, 90% van alle huizen in het dorp had een poster voor het raam hangen ter ondersteuning van die campagne. En -met stoom en kokend water- is het uiteindelijk gelukt.

Toeval bestaat niet. Juist nu dit succes gevierd kan worden, zijn we bezig met een nieuwe campagne: de vurig gewenste komst van een Factory Outlet Center in Zuidbroek. (Voor de niet-Groningers: een groep ondernemers wil dit centrum voor eigen rekening en risico in Oost-Groningen oprichten. Er worden honderdduizenden bezoekers verwacht en een directe werkgelegenheid van 600 FTE.) Maar er zijn politieke krachten die zich met hand en tand hiertegen verzetten.

Er zijn vele overeenkomsten met 2009. Ook hier dreigen overheden roet in het eten te gooien. Ook hier laat de bevolking van Oost-Groningen luid en duidelijk weten dat ze dit centrum en de economische versterking die dit biedt dolgraag op deze plek willen hebben. En ook hier kom ik weer die mensen tegen. Mensen die hun politieke kleuren en meningsverschillen afschudden en zich verenigen om hier de schouders eronder te zetten. Kop d’r veur!zoals dat hier zo mooi gezegd wordt.
Zoals zoveel zaken in deze regio, lukt het alleen maar als er mensen keihard voor knokken. Dat hoort misschien wel een beetje bij Oost-Groningen: het moet met stoom en kokend water. Maar het is geweldig om juist met deze mensen samen te werken aan dit doel. Want dit zijn de mensen die het vertikken om Oost-Groningen maar aan z’n lot over te laten.

U kunt deze actie op allerlei manieren ondersteunen op 600banen.nl