06 jan

Een vliegende start op Twitter in 5 stappen

Nieuw op Twitter? Ongeveer een kwart van de twitteraccounts stokt binnen 10 berichten, vaak al na tweet nummer 1 (een tweet is een bericht op twitter, en dus niet langer dan 140 karakters). Op zich begrijpbaar, want Twitter is weinig aan als je weinig volgers hebt en vrijwel niemand volgt. Twitteren zonder volgers is net zoiets als schreeuwen in een verder leeg bos. In dit bericht geef ik tips in vijf stappen om twitter in korte tijd erg leuk te maken. Als je het goed wil doen, ben je ongeveer 1 avond bezig om het allemaal goed in te richten.

Stap 1: meld je aan

Bij het aanmelden hoort het invullen van je bio (wie ben je, in steekwoorden) en zeker het plaatsen van een mooie foto van jezelf. Iets met een glimlach werkt vaak prima. Een bedrijfslogo werkt minder goed. Bij het aanmelden hoort ook het plaatsen van je ‘Famous First Tweet’. Iets pakkends met eeuwigheidswaarde, zoals: ‘Nou, het zal mij benieuwen, dat twittergedoe…’

Stap 2: installeer Tweetdeck

TweetDeck kolommen

Tweetdeck overzicht, klik om afbeelding te vergroten.

Vakmensen werken met goed gereedschap en dat is precies wat Tweetdeck is. Voor 80% van al je Twitteractiviteiten kun je met Tweetdeck uit de voeten.
Tweetdeck is een programma dat verschillende tweets in kolommen zet. In de kolom ‘All friends’ staan berichten van iedereen die jij volgt, in de kolom mentions staan alle tweets waarin jouw twitternaam genoemd is en in de kolom direct messages staan berichten die direct aan jou gestuurd zijn, deze zijn niet zichtbaar voor de buitenwereld.
Verder kun je voor iedere zoekterm die je wilt een nieuwe kolom aanmaken met het ‘plusje’. (ik heb continu ongeveer 15 kolommen open)
Uiteraard kun je vanuit Tweetdeck ook nieuwe tweets plaatsen door in het tekstveld te tikken. Let op! Als je op Enter drukt gaat je tweet de wereld in. Af of niet.
Laatste wat je nu over Tweetdeck moet weten is dat als je met je muis over iemands foto beweegt, er icoontjes verschijnen waarmee je o.a. kunt antwoorden, ‘retweeten’ en DM-en. (dat laatste kan alleen naar mensen die jou ook volgen)

Stap 3: begin te luisteren

Start met het volgen van mensen die jou interessant lijken. Volg gerust enige honderden mensen. Je hoeft namelijk niet alles te lezen. Verderop heb ik nog wat tips over hoe je dit kunt structureren.
Heb je al LinkedIn of GMail? Dan kun je op deze pagina erachter komen wie van jouw contacten al op Twitter zit. Volg ze allemaal en je zult zien dat velen jou terugvolgen. Als je je Twitter koppelt met je LinkedIn, dan hoef je alleen nog maar op het knopje ‘Follow’ te klikken. Je kunt ook alle je twitterende LinkedIn contacts in een keer als list bewaren in twitter.
Zo’n list is een lijstje met twitteraars en die kun je naar believen aanmaken.
Geen GMail of LinkedIn? Dan kun je beginnen met kijken wie er in interessante lists van anderen staan, zoals deze, deze, of deze. Uiteraard kun je ook even in de Twittergids zoeken op jouw interesses. Als je je aanmeldt met de knop bovenin, kun je rechtstreeks vanuit die gids mensen gaan volgen.
Open in Tweetdeck ook kolommen met zoekwoorden of hashtags ( #050, #durftevragen of #wielrennen ) Je kunt de mensen die daar iets aardigs in te melden hebben gaan volgen door op hun naam te klikken en vervolgens het knopje ‘Follow’.

Stap 4: durf te delen

Deel wat je wilt. Dat kan een grappig citaat zijn, een hyperlink, foto of een opmerking over je stoelgang (dit betekent wel dat ik je dan ontvolg). Wat je zegt en doet op Twitter bepaalt wat voor volgers je krijgt.
In Tweetdeck worden de linkjes die je plaatst automatisch ingekort om zo min mogelijk van de 140 tekens in te nemen. Foto’s kun je gewoon vanaf je harde schijf naar het tekstveld slepen.
Lees je een interessante tweet van iemand, dan kun je die Retweeten, zodat ook jouw volgers hem kunnen zien. Antwoord ook op tweets van anderen, als je het met ze eens bent, of juist niet. Geef antwoord op vragen van anderen, ze stellen ze niet voor niets.
Als je stap 3 echt volbracht hebt, zul je in je ‘Mentions’ kolom zien dat je reacties krijgt. En ineens ben je in dialoog met mensen die je wellicht nog nooit ontmoet hebt. En dat is waar Twitter dus echt leuk van wordt!

Stap 5: structureer en organiseer

Als je steeds meer mensen volgt, wordt het lastig om het overzicht te houden. Deel mensen daarom in in lists. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje mensen maken van wie je alles wil lezen. Maak hiervoor een aparte kolom aan en geef deze een prominente plek in je Tweetdeck.
Koppel je Twitter account aan andere sites, zoals LinkedIn, FaceBook, Google etc. Let daarbij wel op. Log niet in met je Twitter gegevens bij websites die je niet vertrouwt. Zoek anders eerst even op Google op of die site betrouwbaar is. Klik ook niet op links die je niet vertrouwt. Maar da’s eigenlijk normale internet slimheid.

Tot slot: Volg mij en vraag me gerust als je iets van me wil: @MarcHesp

Heb je zelf nog goeie tips of links voor starters? Zet ze maar in de comments.