[box type=”alert”]Update: Het aantal gevallen van Vishing neemt de laatste tijd sterk toe. Mijn advies zou zijn om melding te doen bij de politie.[/box]
De telefoon ging; afgeschermd nummer. Meestal neem ik niet op, mensen die een afgeschermd nummer gebruiken willen vaak niet dat jij ze kunt terugbellen of vinden. Telefonisch verkopers en zo. Dit keer nam ik wel op.

Een Engelssprekende man met een Indiaas accent aan de lijn. Hij werkte bij Windows en hun servers hadden signalen ontvangen dat mijn computer besmet was met spyware. Maar gelukkig kon hij me helpen. Als ik even de computer aan wilde zetten en zijn aanwijzingen wilde opvolgen kwam alles in orde.

Er gingen wat alarmbellen af. ‘The Windows company, you know, from your operating system. From San Francisco’ vertelde hij desgevraagd. Het klopt dat er een Windows company in San Francisco is, die komen langs als er een ruit kapot is. Ik hing op.

Telefonische pogingen tot oplichting komen steeds vaker voor in combinatie met cybercrime. De spammers en Phishing criminals maken, dankzij de dalende kosten van telefoneren, de overstap naar het telefoonnet. Al in 2006 wijdde Business Week er een artikel aan en volgens Wikipedia is er zelfs een term voor: Vishing.

Zolang het in gebrekkig Engels is en de controleerbare feiten zo slecht voor elkaar zijn, zullen ze weinig voet aan de grond krijgen.
Maar dankzij de Sociale Media zijn niet alleen de adresgegevens van de slachtoffers makkelijk te vinden, ook een betrouwbaar en toepasselijk alias is op LinkedIn zo gevonden.

Als er een keurig Nederlandssprekende dame u namens uw bank opbelt om te waarschuwen omtrent dat rare mailtje dat u onlangs ontving, dan bent u al veel minder op uw hoede. En dat is de belangrijkste bescherming die u heeft: uw eigen achterdocht.
Vraag daarom gerust naar namen, adressen en telefoonnummers om terug te bellen. Geef geen enkele informatie telefonisch en bied aan om even op de vestiging langs te komen. Ook een prima reden voor banken om vooral bereikbare kantoren open te houden, lijkt me.

Voorlopig heb ik een extra reden om afgeschermde telefoonnummers gewoon te weigeren. Wie mij niet met open vizier tegemoet durft te treden hoeft ook geen luisterend oor te verwachten.

Meer tips? Die kunt u hieronder kwijt.

Doe mee met de conversatie

5 reacties

  1. Van Doekla weet ik dat ziekenhuizen ook met een afgeschermd nummer werken omdat men er niet altijd voor uit wil komen onder behandeling te zijn.

  2. Heb ook gloedhekel aan afgeschermde telefoonnummers, hoe nobel de aanleidingen er toe ook mogen zijn. Vraag me wel af of een telefoontje vanuit het buitenland met een niet afgeschermd telefoonnummer tot minder achterdocht zou leiden 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *