13 dec

Helder lezen zonder reclamebanners

Al enige tijd maak ik gebruik van Evernote. Een programma waarmee ik notities kan maken en terugvinden op ipad, computer en zelfs telefoon. Maar sinds een paar weken hebben ze iets nieuws bij Evernote: Clearly.

Evernote Clearly is een uitbreiding voor je Chrome Browser en doet precies wat de naam belooft: het maakt zaken helder.

Regelmatig lees ik artikelen online, soms op heldere, overzichtelijke en vooral leesbare pagina’s, maar vaak ook op blogs die door een overmaat aan advertenties meer weg hebben van een zoekplaatje dan een website. En dat is precies waar Clearly uitkomst biedt.

Met een muisklik wordt er een laag over de schreeuwerige site gelegd en verschijnt het artikel wat je wil lezen in saaie rustige letters op een nog saaiere grijze achtergrond. Heerlijk. Bovendien heb je meteen een knopje om te printen (ook heel saai zonder advertenties en zo) en belangrijker: een knopje om het artikel op te slaan als notitie. Om later lekker rustig terug te kunnen lezen.

Mashable origineel

Mashable via Clearly

Telegraaf origineel

Telegraaf via Clearly

Gebruikers van Safari zullen wellicht roepen dat hun browser dit allang kan, en dat is waar.  Deze ontwikkeling roept wel een vraag bij me op. Veel van de sites die we bezoeken worden gefinancierd met de inkomsten uit reclames. Zou een adverteerder nog wel zoveel willen betalen als zijn advertenties worden weggefilterd? En wat zou Google ervan vinden dat ook hun eigen Adsense banners weggefilterd worden in hun eigen browser?

Als gebruiker maakt dat me voorlopig niks uit. Ik ben blij met deze extensie.