Het komt regelmatig voor: Twitterspam. Soms in de public timeline, nep accounts met foto’s van appetijtelijke dames die je proberen te verleiden om op een onduidelijk linkje te klikken. Vervelend, maar zolang je er niet op klikt is er weinig aan de hand.

Een graadje erger zijn de linkjes die via een Direct Message binnenkomen. Deze hebben een afzender die jou waarschijnljik wel bekend is. Je volgt deze gebruiker immers. Je krijgt ineens een linkje binnen van iemand die je min of meer vertrouwt. Momenteel gaat er één rond met de tekst “Someone said this real bad thing about you in a blog”.

Voor je het weet heb je erop geklikt en een of andere applicatie toestemming gegeven om namens jou tweets en berichten te versturen, waarna jij ineens een bron van twitterspam bent geworden: een SOA (Sociaal Overdraagbare Aandoening)

Wat nu?

Er zijn 3 eenvoudige stappen die je zou moeten nemen:

 • Stop de App
  Log in op Twitter.com en surf naar http://twitter.com/settings/applications
  De meest recente applicaties die je toegang hebt gegeven staan bovenaan, kijk wat je niet vertrouwt en klik op Revoke Access.
 • Verander je wachtwoord
  Nu je toch op je settingspagina bent, surf naar http://twitter.com/settings/password en verander het. Wie weet heeft de spam app je password inmiddels en kan hij zichzelf opnieuw activeren.
 • Maak excuses
  Plaats een tweet om je volgers te waarschuwen en verwijs bijvoorbeeld naar deze blogpost, zodat zij ook hun maatregelen kunnen nemen.

Denk eraan: voorkomen is beter dan genezen: Klik niet op linkjes die je niet vertrouwt! En als een pagina om je twitter inlog vraagt, doe dat alleen als het gebruik maakt van OAuth.

 

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *