De muziek zegt helemaal niks


Prachtige slogan heeft Radio 2 tegenwoordig: ‘De muziek zegt alles’. Alsof radio hetzelfde is als muziek draaien. Als ik muziek wil luisteren zet ik m’n Spotify wel aan, of ik doe m’n oordoppen in en speel wat MP3-tjes af. Radio – en zeker Radio 2 – is zoveel meer dan muziek. Nieuws en actualiteiten, maar vooral ook: meningen en herinneringen die gedeeld worden. Cabaret en columnisten om naar te luisteren, het spel van de presentator met de boze beller.

Ik luisterde al Radio 2 toen ik nog twintiger was en nu ik tegen de veertig loop doe ik dat nog steeds. Dat komt omdat de zender een eigen gezicht heeft, herkenbaar is en met programma’s zoals de Sandwich, Cappucino, Spijkers met Koppen, Goudmijn en Adres Onbekend een unieke plek in ons omroepbestel inneemt. Dat soort programma’s toont de meerwaarde van onze publieke omroep aan.

Maar tegenwoordig heeft de zender dus een slogan. En een zendercoördinator die deze slogan gebruikt als legitimatie voor een sterfhuiscontructie. Want het kleurrijke programma de Sandwich heeft al plaats moeten maken voor muziek-dj Hans Schiffers (sorry Hans, ben fan, maar je zit op de stoel van Jacques Klöters) en nu zijn ook de prachtige Radio 2-programma’s Goudmijn en het al veertig jaar populaire Adres Onbekend aan de beurt om naar Radio 5 te verhuizen. Adres Onbekend op Radio Onvindbaar, zeg maar.

Doel van deze ‘herstructurering’ is verjonging, maar in mijn ogen lijkt het meer op vervlakking. Hoe kun je verzinnen dat je juist de programma’s die je zender uniek maken eruit gooit?

Nou, meneer de zendercoördinator, als u werkelijk vindt dat de muziek het allemaal moet zeggen, gaat u dan maar een potje zendercoördineren bij Sky radio; er zal toch iemand in december het ceedeetje ‘Populaire deuntjes’ moeten vervangen door het ceedeetje ‘Kersthits’, maar laat Radio 2 lekker met rust.

 

Denk je er ook zo over?

Kijk dan even op de actiesite Adresonbekendhoortop2.nl en teken de petitie.

1 reactie

  1. ach, Radio 2, mag samen met radio 1, 3 en 4 worden opgeheven. ik luister naar BNR, de rest boeit me niet

    Plaats een reactie

Trackbacks/Pingbacks

  1. Twitted by rojaver - [...] This post was Twitted by rojaver [...]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>