10 aug

Jaloezie

Verlekkerd kijk ik naar het kaartje, ik spreek de namen van de steden en tussenstops zacht uit om de klanken te proeven. Suwalki, Kaunas,Turku. Ik ben er nog nooit geweest, zou niet eens durven gokken in welk land het ligt. Het klinkt wel Balkan-achtig, Turku. De toegangspoort tot Turkije?
Nee, Turku ligt op het zuidwestelijke puntje van Finland. Vanuit Turku vertrekt het veer om langs adembenemende vergezichten en duizend eilanden in Zweden aan te leggen. En dit veer is onderdeel van een Rally die legendarisch zal worden: de Rally4Life.


3978 kilometer over Duitse Autobahnen, Poolse wegen en Litouwse landroutes. Varen van Tallin naar Helsinki en Turku naar Stockholm. Vijf dagen roffelen door tien landen en het eindigt waar het begint: in mijn geliefde Groningen.
Uitnodigend staat daar de knop ‘Ik doe mee!’ naar me te lonken. Uiteraard heb ik er al op geklikt. Maar ja, het komt niet uit, agenda-technisch gezien. Dat is een smoes, dat weet ik ook wel. Want waar een wil is…

Maar eerlijk is eerlijk: ik hik wat op tegen de financiële aspecten. Het inschrijfgeld is nog wel te doen, maar er wordt ook verwacht dat ik een aardig centje aan sponsoring voor het goede doel meebreng. Da’s best een uitdaging, binnen een maand, voor zo’n lousy verkoper als ik. En wat als ik schade oploop? Een onverwacht diepe kuil in een verder uitstekende Litouwse landweg? M’n autobudget voor dit jaar is met m’n recente aankoop al aardig aangesproken.

Ik kijk nog wat verder naar de etappes. Berlijn, Riga, Tallin. Een deel van de route gaat over de -volgens Top Gear- mooiste autoroute [Clarkson]In the world…[/Clarkson]
Als ik nou een bijrijder kon versieren… Da’s sowieso geen overbodige luxe, met etappes van 1200+ km. Of een bedrijf dat me wil sponsoren, ik plak m’n classic V70 -geheel tegen mijn principes- met liefde vol met stickers om reclame te maken voor steenpuistencreme, zonnepanelen of zelfs vleesvervangers!  Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden. Uiteraard doe ik mijn uiterste best om zoveel mogelijk aandacht voor ze te genereren, met foto’s, blogs en filmpjes.

En dan staan er ook nog enthousiaste blurps van deelnemers van vorig jaar op de eerste pagina! Die natuurlijk allemaal weer meedoen, in deze tweede editie. Zij wel.

Stinkend jaloers ben ik.