04 aug

Het migreren van een Google account


Ik was niet tevreden over de naam die ik gekozen had voor mijn Google Account. Helaas staat Google het niet toe dat je deze gebruikersnaam verandert. Waarom niet is me een raadsel, maar waar een wil is, is een weg. Dus hier een how-to over hoe je een Google account migreert.

Het overzicht.
Ik maak gebruik van:

Dat is best veel en niet alles kan zomaar geexporteerd worden. De belangrijkste acties beschrijf ik hieronder.

Gmail

First things first. Mail. Ik maak gebruik van een extern mailadres dat ik laat forwarden naar m’n GMail. Die forward heb ik omgezet naar mijn nieuwe GMail account.
In mijn oude account heb ik onder instellingen/Doorsturen en POP/IMAP POP ingeschakeld voor alle berichten. In mijn nieuwe account haal ik via POP de berichten uit mijn oude account op. Dit stel je in onder instellingen/accounts en import. Klik op POP3 e-mail account toevoegen.
GMail haalt de berichten in batches op, dus dat duurt wel even als je zoals ik enige duizenden berichten hebt.
Nadeel van deze methode: al je zorgvuldig ingestelde mapjes en berichtfilters zul je opnieuw moeten instellen.

Contactpersonen

Klik in je oude account op contactpersonen, daarna rechtsboven op exporteren en exporteer alle contactpersonen naar de CSV indeling van Google. Importeren in je nieuwe account gaat hetzelfde. Gelukkig blijven hier wel alle groepen bewaard.

Agenda

Open de instellingen van je hoofd agenda in je oude account en klik onderin bij het Privé-adres op het ICAL knopje. Klik in de popup op de link en sla het bestand op. Je hebt nu een export gemaakt van je agenda. Deze export kun je uploaden naar je nieuwe account onder het knopje toevoegen onder andere agenda’s. Hiermee kun je de afspraken in je nieuwe agenda plaatsen.
De overige agenda’s die je beheert kun je gewoon delen met je nieuwe account.

Docs

Als je je documenten overzichtelijk in mapjes hebt, kun je de ‘ownership’ van die mappen wijzigen met een rechtermuisklik op een folder. Voordeel hiervan is dat de bestandsdatum gehandhaafd blijft voor alle documenten.
Voor documenten die niet in mappen staan, kun je een search maken onder ‘More searches’. Maak een zoekopdracht op type: Documents en search: Owned by me.
Scroll in de resultaten net zo lang naar beneden tot alle titels getoond worden. Selecteer nu alles en verander het ownership onder More actions. Herhaal deze stap voor spreadsheets en presentaties.

Reader

Onder instellingen van Reader staat een tabblad importeren/exporteren. Exporteer vanuit je oude account een zgn. OPML bestand (dit wordt opgeslagen als google-reader-subscriptions.xml) en importeer dat op dezelfde plek in je nieuwe account.
Bij alerts is het vreemd genoeg wel mogelijk om je verschillende alerts te exporteren, maar importeren is lastiger. Als iemand me kan melden hoe dat moet, graag. Nu heb ik het handmatig gedaan.

Buzz

Het is niet mogelijk om je lijst met mensen die je volgt of volgers te exporteren of importeren.
Gewoon opnieuw beginnen dus en je twitter en andere sites eraan koppelen. Na verloop van tijd heb je vanzelf de volgers weer. Uiteraard kun je handmatig degenen opzoeken die je al volgde en deze opnieuw volgen.

YouTube, Picasa, Panoramio

Het is niet mogelijk om het ownership van filmpjes, foto’s of taken te wijzigen. Opnieuw uploaden dus. Andere manier om de Youtube filmpjes in je nieuwe kanaal te krijgen, is om ze toe te voegen aan je favorites.

Voor iedere account moet je een gebruiker toevoegen. Voer je nieuwe GMail adres in en maak deze beheerder.

Tot slot

Zoals je ziet is het nogal wat werk om je account te migreren naar een andere naam. Het zou prettig zijn als Google je gewoon de mogelijkheid bood om je gebruikersnaam te wijzigen.