11 aug

Een vliegende start op FaceBook in 5 stappen

Nieuw op FaceBook? Of gewoon erg benieuwd wat het is en wat je ermee kan?
FaceBook is hot en volgens mij zal het in Nederland Hyves nog voorbijstreven. Voornamelijk omdat het internationaler is en je nu al merkt dat ook de Nederlanders zelf steeds internationaler worden. Ik zie neven, nichten en vrienden die de hele wereld overreizen en via FaceBook contact onderhouden met het thuisfront, maar ook met de mensen die ze onderweg ontmoeten.

Ik ga hier niet in op de vraag waarom je op FaceBook moet. Je bent niet per ongeluk op deze pagina gekomen.

Net als bij Twitter geldt dat FaceBook leuker is als je een leuke lijst ‘vrienden’ hebt. Daarom nu enige tips in vijf stappen om je een vliegende start op FaceBook te bezorgen. Als je het allemaal doorloopt, ben je ongeveer een uur verder.

Stap 1: Meld je aan.

Registreren kan direct vanaf de homepage http://www.facebook.com/.  Vul je eigen naam in. FaceBook is o.a. bedoeld om contacten te hernieuwen. Da’s lastig met een fake naam. Voltooi je aanmelding en loop na afloop de instellingen op deze pagina na: http://www.facebook.com/editprofile.php
Vul de gegevens in die je wil delen met mensen. Onthoud dat de kans bestaat dat je ‘vrienden’ wordt met wildvreemden.
Met de linkjes aan de linkerkant kun je verschillende onderdelen bewerken. Plaats in ieder geval alvast een leuke foto van jezelf. Het heet niet voor niet FACEbook. Vul ook je interesses in. Dat vergroot de kans dat je anderen ontmoet met dezelfde interesses.
Als je van plan bent FaceBook ook op je mobiel te gebruiken, kun je dat hier instellen.
Check je privacy instellingen. Ga naar http://www.facebook.com/settings/?tab=privacy en kijk of je tevreden bent met wat daar staat. Denk na over wat je wel en niet wil delen en waarom.

Stap 2: Maak vrienden

De term ‘vriend’ wordt door veel mensen heel anders ingevuld dan door FaceBook. Uiteraard kun je ervoor kiezen om alleen ‘echte vrienden’ toe te laten, maar dan blijft het vast aardig rustig in je ‘timeline’. Wordt dus gerust vrienden met vage bekenden, politici en artiesten. Vrienden maken doe je zo:
  • Klik in het menu rechtsboven op account/vrienden bijwerken.
    Heb je GMail? Dan kun je hier je mail adres invullen en direct erachter komen wie van je contactpersonen al op FaceBook zit. Geen GMail? Klik op ‘Bestand met contactpersonen uploaden‘ om een bestand met contactpersonen uit bijvoorbeeld je Outlook te uploaden. Dat moet je uiteraard wel eerst genereren.
    Gebruik je MSN? Dan kun je op deze pagina rechts onderin controleren of die contacten op FaceBook te vinden zijn.
  • Hou de rechterbalk in de gaten. Hierin worden telkens mensen voorgesteld die je wellicht kent.
  • Zet de link naar je FaceBook profiel in de voettekst van al je mailtjes. Je kunt een coole gepersonaliseerde link maken door een gebruikersnaam te kiezen bij je instellingen. De link wordt dan http://facebook.com/[gebruikersnaam]

Stap 3: Ga dingen leuk vinden!

Zoek en gij zult vinden. De search box bovenin is 1 van je beste vrienden op FaceBook. Zoek maar eens op iets dat je interesseert. Klik daarbij op het loepje, i.p.v. op enter te rammen. Dan vind je namelijk meer dan alleen het eerste resultaat. De resultaten zijn verdeeld in o.a. Mensen, Pagina’s, Groepen, Toepassingen en Evenementen. Ik ga hier niet de verschillen uitleggen, de overeenkomst is dat je ze allemaal ‘Leuk’ kunt vinden met 1 enkele muisklik. Dat geldt ook voor foto’s, updates en links die je vrienden plaatsen. Klik regelmatig op die linkjes. Degene die iets plaatst vindt dat weer leuk!
Als je pagina’s of groepen leuk vindt, dan verschijnen alle updates daarvan op jouw startpagina, tussen de updates van je vrienden in. Check die startpagina dus regelmatig. Die wordt namelijk steeds interessanter. Bovendien kunnen jouw vrienden ook zien wanneer jij iets leuk vindt.
Tegenwoordig zie je ook op steeds meer blogs (zoals deze, maar ook nu.nl) dezelfde FaceBook button. Klik daar gerust op, als je iets leuk vindt. Daarmee toon je waardering en dat is prettig voor de schrijver.

Stap 4: Durf te delen!

Net als op Twitter, is het van belang om zelf bij te dragen. Dat kun je doen door zelf iets in je statusveld in te tikken. Dat is dat veld bovenin waarin staat: “Wat ben je aan het doen?”. Als je daarin een link tikt of plakt, zul je zien dat er direct een samenvatting van die pagina verschijnt en dat je een foto kunt kiezen. Bovendien heb je de kans om jouw commentaar bij die link te zetten.
Probeer ook eens om een linkje naar een YouTube video te plaatsen. Je zult zien dat de video rechtstreeks vanaf jouw profielpagina te zien is.
Deel vooral ook foto’s. Dat is waar FaceBook bekend om is geworden. Die kun je rechtstreeks uploaden, maar dat kun je ook vanuit je Picasa doen, met dit tooltje. (http://apps.facebook.com/picasauploader/)
FaceBook kun je – naast Picasa – met allerlei websites en services koppelen, zoals Blip.fm, Hyves, Posterous en natuurlijk Twitter. Het overzicht hiervan vind je op http://www.facebook.com/editapps.php. Het koppelen gaat vaak vanuit desbetreffende website.
Verder kun je met de vrienden die online zijn chatten. Je ziet aan de linkerkant wie online is. Klik op de naam en je kunt chatten.

Stap 5: Kom regelmatig kijken.

FaceBook is een netwerk dat je nauwelijks dwingt om ernaartoe te gaan. Een goede tip om je te motiveren regelmatig (dagelijks) langs te komen is: ga FarmVille spelen. Reken maar dat je dan regelmatig inlogt.
FarmVille is een toepassing op FaceBook. Let er wel op dat niet iedere toepassing te vertrouwen is. Sommige sturen al je vrienden een ongewenst bericht. Zoals op het hele internet geldt ook hier: denk na bij wat je doet.

Tot slot: wordt gerust mijn vriend op FaceBook. Je vind me op http://facebook.com/MarcHesp

Heb je zelf nog goeie tips of links voor starters? Zet ze maar in de comments.

P.S. Voor bedrijven liggen er hele leuke kansen op FaceBook. Laat maar weten als je daar in geïnteresseerd bent!