31 aug

Drie manieren om foto’s te delen.

Een zoektocht op ‘foto’s delen’ levert een kleine 1.6 miljoen hits op Google op. Bij de eerste 50 hits staan 30 verschillende programma’s. Door de bomen is het woud niet meer te zien. Foto’s delen is hot.

In deze blogpost belicht ik 3 manieren om je foto’s aan de rest van de wereld te laten zien.

Mobypicture.com

Nederlands, zeer twitter-friendly, gratis en laagdrempelig. Mobypicture is een service die het allemaal kan. Als je al een Twitter account hebt, kun je direct bezig, maar MobyPicture koppelt net zo makkelijk met TMF of NuFoto. Hierin zit het sterke punt van MobyPicture. Mits goed ingericht kan de website doorplaatsen naar allerlei andere services, zoals WordPress, Flickr, FaceBook en Hyves. Filmpjes die je online zet kunnen zelfs automatisch doorgeplaatst worden naar je Youtube of Vimeo account. Gewoon, direct vanaf je telefoon. Anywhere, anytime.

MobyPicture kan gebruikt worden met Nokia, Android, iPhone, Blackberry en natuurlijk gewoon vanaf de computer.
Behalve de casual twitter foto’s en online kunstenaars vind je Moby op meer plekken. Je kunt zelfs hockeydames in de jacuzzi vinden!

Flickr.com

Internationaler dan Mobypicture is Flickr. Ook hier kun je online delen vanaf je telefoon of computer, maar Flickr is meer dan dat. Foto’s zijn beter te organiseren, bewerken en te geotaggen. Daarnaast is er een overvloed aan apps. Bovenal heeft Flickr gewoon veel meer foto’s. Verschillende beeldbanken zijn beschikbaar via de ‘Commons’ van Flickr.
Uploaden kan vanaf diverse applicaties, zowel van Flickr zelf als van derden.

Flickr heeft een ander verdienmodel dan MobyPicture. De gratis accounts bij Flickr zijn beperkt. Voor $24,95 per jaar hef je die beperkingen (zoals statistieken, maar ook maximale aantallen foto’s) op.
Deze foto-site biedt veel, heel veel, als je bereid bent ervoor te betalen.

Picasa

Het fotobewerkingsprogramma Picasa van Google is zeer populair. Het indexeert alle foto’s op je harde schijf en biedt je een aantal mogelijkheden om de foto’s te bewerken. Met name knopjes als ‘auto-contrast’ en ‘recht maken’ zijn bijzonder fijne tools om je foto’s net iets beter te maken. Ook het ordenen van de foto’s is een makkie met Picasa.
Daarbij kun je foto’s rechtstreeks vanaf je camera importeren en kun je elke foto die je erin hebt staan online delen.
Dat kan op de fotosite picasaweb van Google zelf, maar er zijn ook functies waarmee je de foto;’s op Flickr of FaceBook zet.

Mooie functionaliteit is dat je foto’s in een album kunt delen met geselecteerde e-mail adressen. Prettig voor familiefoto’s die je niet op Twitter wil zetten.

Conclusie

Voor de Twitteraars en snelle-foto-delers is MobyPicture absoluut een heerlijke service. Plaatst alles mooi door en werkt zeer eenvoudig.
De meer gevorderde fotograaf die wat veeleisender is en gewoon meer wil kunnen, zal zich na enige tijd bij Flickr beter thuisvoelen.
De thuisgebruiker die vakantie- en andere foto’s goed wil ordenen en af en toe delen, doet er verstandig aan om met Picasa aan de slag te gaan. Een zeer eenvoudig en intuïtief programma.
Zie ook m’n artikel over online foto’s delen