22 nov

Social gaming: Farmville

Ook voor de spelende mens is er ruimte op de Social Media. En hoe. 62 miljoen mensen spelen Farmville op Facebook.

Het doel van Farmville is het opbouwen en onderhouden van je eigen boerderij. Ploegen, zaaien en oogsten van een variatie aan gewassen. Koeien, schapen, kippen en vele andere beestjes moeten gemolken, geschoren en anderszins verzorgd worden. Dat doe je natuurlijk niet alleen, je kunt je buren vragen om vossen te verjagen, onkruid te wieden en je gewassen te fertiliseren. Dat is het sociale ervan. Verder moet je natuurlijk regelmatig op je farm komen, anders verwelken je gewassen. ’t Is net een tamagotchi voor volwassenen.

In Farmville kun je dingetjes kopen. Soms ‘nuttig’, zoals een tractor of combine, maar meestal zijn het versieringen, variërend van een paarse strobaal tot een circustent. Die dingetjes kosten virtuele centjes. De leukste dingetjes kosten virtuele Fv dollars en die kun je kopen. Voor echte dollars. Met enige verbazing en wellicht jaloezie, zie ik hoe het bedrijf Zynga in Farmville virtuele dollars ruilt tegen echte dollars. Aangenomen dat een leuk percentage van die 62 miljoen spelers dat ook werkelijk doet (het hoeft natuurlijk niet, gratis spelen is ook leuk), kan dit wel eens zeer lucratief zijn.

Behalve Farmville kun je op Facebook ook een aquarium opbouwen in Fishville, foute vrienden maken in Mafia wars of een virtueel café starten. Allemaal spelletjes waar je niet erg handig voor hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een beetje aandacht voor het spel. En dat geldt voor de meeste social games. Binnenkort zie ik het nog wel gebeuren dat er een nieuwe dimensie aan toegevoegd wordt: behendigheid. Een poolbiljartcompetitie met je Facebook vrienden, bijvoorbeeld.

Spelletjes spelen is altijd al sociaal geweest, daarom is het ook een logische extensie van social media sites. Toch heb ik meer plezier aan echt samenkomen om een kaartje te leggen, te darten of een paar frames nine-ball te spelen.